Meteen naar de inhoud
Home » ETF Database » Wat zijn fractionele aandelen?

Wat zijn fractionele aandelen?

fractionele aandelen kopen

Beleggen is vandaag de dag mogelijk voor een veel grotere doelgroep in vergelijking met vroeger. Wanneer je vroeger je geld wou beleggen diende je er dan ook rekening mee te houden dat je daarvoor een meer dan behoorlijk bedrag moest voorzien. Tegenwoordig is dat helemaal anders. Er wordt dan ook alles aan gedaan om ook de kleine(re) belegger aan te trekken. Zelfs investeren in aandelen van bedrijven die over een stevige beurskoers beschikken behoort tot de mogelijkheden. Je kan er als belegger dan ook voor kiezen om aan de slag te gaan met zogenaamde fractionele aandelen. Wat deze aandelen nu precies zijn en hoe je ermee kan handelen ontdek je hieronder!

Wat zijn fractionele aandelen?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat fractionele aandelen nu precies zijn. Het gaat hierbij zoals de naam reeds aangeeft om ‘fracties’ van aandelen. Er is met andere woorden sprake van een stukje van een aandeel dat kan worden aangekocht. Dit gebeurt voor alle duidelijkheid niet op de beurs, maar wel intern bij de broker waarbij het beleggingsproduct wordt aangeschaft.

Voor fractionele aandelen geldt dat ze dus niet op de beurs worden verhandeld. Dat zorgt er meteen voor dat er een verschil wordt gecreëerd ten opzichte van standaard aandelen. Dat verschil hoeft evenwel geen echt probleem te zijn. Daarnaast legt het ook geen echte beperkingen op aan de belegger in kwestie. Keert een bepaald aandeel waar jij een fractie van aankoopt met andere woorden een dividend uit? Dan heb jij als investeerder ook recht op een stukje van dat dividend.

Waarom fractionele aandelen kopen?

Zoals eerder op deze pagina reeds aangehaald is het zo dat er vanuit de beleggerswereld tegenwoordig heel wat acties worden ondernomen om ervoor te zorgen dat ook de kleine(re) beleggers aangetrokken kunnen worden. Eén van de beleggingsproducten die hiervoor in de strijd worden gegooid zijn fractionele aandelen. Op het ogenblik dat je door middel van dit type beleggingsproduct gaat investeren zal je kunnen vaststellen dat je aan een veel kleiner bedrag voldoende hebt om reeds te kunnen investeren. De keuze voor fractionele aandelen laat je niet alleen investeren in aandelen die anders financieel ontoegankelijk waren gebleven. Daarnaast maakt dit beleggingsproduct het ook mogelijk om met een klein bedrag een gevarieerde beleggingsportefeuille samen te stellen. Eigenlijk zijn er dus meerdere voordelen aan verbonden.

Voordelen fractionele aandelen

De actuele aandelenkoersen van bepaalde bedrijven zorgen ervoor dat ze voor de kleinere belegger eigenlijk ontoegankelijk zijn. Bekende voorbeelden van dergelijke aandelen zijn op moment van schrijven deze van Amazon en Alphabet (Google). Met een koers van ettelijke duizenden dollars op moment van schrijven is het voor menig aantal potentiële beleggers niet mogelijk om hierin te investeren. Voor deze bedrijven geldt wel dat ze een aandelensplitsing hebben aangekondigd. Echter doet niet elk bedrijf dat. Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Berkshire Hathaway. Dit is de investeringsmaatschappij van Warren Buffett. Dit bedrijf staat erom bekend er doelbewust voor te kiezen om haar aandelenprijs zo hoog te houden. Erin investeren door middel van fractionele aandelen is dan eigenlijk de enige optie waarover je belegger beschikt.

Nadelen fractionele aandelen

In principe bestaan er twee concrete nadelen waar je rekening mee moet houden met betrekking tot het handelen met fractionele aandelen. In eerste instantie is er het nadeel dat je eigenlijk niet echt investeert in een product dat op de beurs wordt verhandeld. De transacties worden afgehandeld op het platform van de broker zelf wat ervoor zorgt dat er sprake is van minder transparantie. Dat is echter niet alles. Daarnaast moet er namelijk ook rekening mee worden gehouden dat er eigenlijk sprake is van een vordering op de broker waarbij je aan het beleggen bent. Gaat de broker in kwestie op een bepaald moment failliet? Dan kan het behoorlijk lastig zijn om je geïnvesteerde gelden nog terug te kunnen krijgen. Hier moet je dus wel rekening mee houden.

Beleggen in Fractionele aandelen

Fractionele aandelen hebben het mogelijk gemaakt voor de kleine(re) belegger om met een beperkt budget alsnog een mooie, goed gediversifieerde aandelenportefeuille samen te kunnen stellen. Dat is eigenlijk precies wat de markt vele jarenlang nodig heeft gehad. Momenteel worden fractionele aandelen nog niet door DeGiro aangeboden. Er zijn diverse andere brokers die dit wel ondersteunen.

Ondanks het feit dat er door bedrijven steeds vaker aandelensplitsingen worden doorgevoerd moet het gezegd dat er ook ondernemingen zijn die dit doelbewust niet doen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de investeringsmaatschappij van Warren Buffett. Dat aandeel noteert op moment van schrijven dan ook aan een koers van zomaar even meer dan 500.000 Amerikaanse dollar. Zonder het bestaan van fractionele aandelen zou het wellicht voor de gewone particuliere belegger nooit mogelijk zijn om te investeren in een dergelijk aandeel. Wil je dus met een beperkt(er) bedrag een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille kunnen realiseren? Dan kunnen fractionele aandelen voor jou de oplossing betekenen!