Meteen naar de inhoud
Home » ETF Database » Wat is het gevaar van een aandelensplitsing?

Wat is het gevaar van een aandelensplitsing?

stocksplit

Vandaag de dag wordt er zowat alles aan gedaan om beleggen toegankelijk(er) te maken voor elk type investeerder. Het is dan ook niet meer dan logisch dat lang niet iedereen de mogelijkheid heeft om zomaar enkele duizenden euro’s te investeren in bijvoorbeeld één enkel aandeel. Er bestaan tegenwoordig tal van verschillende mogelijkheden om dat probleem het hoofd te bieden. In eerste instantie is er natuurlijk de komst van de zogenaamde fractionele aandelen. Op deze manier koop je geen volledig aandeel, maar wel een stukje van dat aandeel. Het gaat hierbij echter om interne transacties bij de broker die de fractionele aandelen aanbiedt en daar is niet iedereen fan van.

Om investeren in hun aandeel zo toegankelijk mogelijk te houden, ook voor de kleine(re) belegger is het zo dat steeds meer bedrijven de keuze maken om een aandelensplitsing door te voeren. Voor een dergelijke splitsing geldt dat ze ervoor zorgt dat de aandelenprijs toegankelijker wordt gemaakt voor nieuwe investeerders zonder dat bestaande investeerders daardoor worden benadeeld. Dat klinkt ronduit geweldig, maar toch zijn er ook hier niet onaanzienlijke gevaren aan verbonden.

Wat gebeurt er precies tijdens een aandelensplitsing?

Wanneer er door een bedrijf een aandelensplitsing wordt aangekondigd betekent dat concreet dat de prijs van een aandeel door een bepaald aantal wordt gedeeld. In het jaar 2022 koos bijvoorbeeld de Amerikaanse e-commercegigant Amazon ervoor om een 20:1 aandelensplitsing door te voeren. Dit betekende dat de waarde van het aandeel van Amazon op het moment van de splitsing door 20 werd gedeeld. Dat is toch best even slikken voor de bestaande aandeelhouders? Toch niet.

Niet alleen is het tijdens een aandelensplitsing zo dat de bestaande aandelenkoers door 20 wordt gedeeld, daarnaast krijgen de bestaande aandeelhouders voor elk aandeel dat ze in portefeuille hebben 20 nieuwe exemplaren. Met andere woorden, voor de bestaande aandeelhouders verandert er in principe helemaal niets. Zij krijgen alleen meer aandelen, maar de globale waarde van hun investering blijft hetzelfde. Op deze manier slagen bedrijven erin om tegemoet te komen aan de eisen voor een toegankelijkere aandelenprijs voor nieuwe investeerders terwijl ze de bestaande aandeelhouders helemaal niet benadelen, in tegendeel.

Waarom doen bedrijven een aandelensplitsing?

De belangrijkste reden waarom bedrijven ervoor kiezen om een aandelensplitsing door te voeren hebben we eerder op deze pagina eigenlijk al aangehaald. Voor heel wat bedrijven geldt dat hun aandelenprijs op een zeker ogenblik zo hoog was opgelopen dat ze het moeilijk hadden om nog de kleinere (particuliere) investeerder te bereiken. Het doorvoeren van een aandelensplitsing heeft daar verandering in gebracht. Enkele bekende bedrijven die er door de jaren heen voor hebben gekozen om hun aandelen te splitsen zijn met name Amazon, Alphabet (Google), Apple en Tesla.

Bovenstaande gezegd hebbende is het (regelmatig) doorvoeren van een aandelensplitsing lang niet iets waar elke onderneming zich toe geroepen voelt. Neem nu bijvoorbeeld Berkshire Hathaway van Warren Buffett. Voor deze investeringsmaatschappij geldt namelijk dat ze nog nooit in haar geschiedenis een aandelensplitsing heeft doorgevoerd. Om beleggen in haar bedrijf toch toegankelijk te houden voor de kleine(re) belegger ook werd er wel voor gekozen om zogenaamde klasse B aandelen in het leven te roepen. Deze hebben een merkelijk lagere koers dan de A-aandelen.

Wat is het belangrijkste gevaar van zo’n aandelensplitsing?

Het belangrijkste gevaar van een aandelensplitsing is terug te vinden in het feit dat er aan de fundamentele waarde van het aandeel na de splitsing helemaal niets verandert. In het bijzonder voor vrij nieuwe beleggers valt dat moeilijk te begrijpen. De koers van een aandeel mag door een aandelensplitsing in de basis dan wel worden verlaagd, dat heeft geen enkele invloed op bijvoorbeeld de zogenaamde P/E Ratio of de Price-to-Earnings ratio. Een aandeel wordt door een aandelensplitsing dus niet echt goedkoper gemaakt. Er worden louter en alleen meer aandelen in de markt gezet waardoor de prijs per individueel aandeel lager uitvalt.

In de praktijk zorgt een aandelensplitsing er dan ook relatief vaak voor dat beleggers het vermoeden hebben dat er zich een mooie aankoopkans voordoet. Uiteraard spreekt het voor zich dat de toegankelijker geworden koers een opportuniteit biedt aan beleggers met een kleiner budget om te kunnen investeren in enkele van ’s werelds meest gerenommeerde bedrijven, maar anderzijds kan je dus wel degelijk nog steeds instappen tegen een koers die eigenlijk helemaal niet zo interessant is als ze lijkt. Ga omwille van deze reden na het doorvoeren van een aandelensplitsing niet zomaar af op de nieuwe koers, maar blijf de focus behouden op de fundamentele waarde van het aandeel. Op deze manier is het immers in de praktijk mogelijk om te voorkomen dat je een bepaald aandeel aan gaat schaffen op het moment dat ze eigenlijk (flink) overgewaardeerd is.