Meteen naar de inhoud
Home » ETF Database » Wat is een Dividend Trap?

Wat is een Dividend Trap?

dividend trap

Wat is een dividend trap? Investeren in dividendaandelen zorgt ervoor dat je in de praktijk kan rekenen op best een aantal niet onbelangrijke voordelen. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat menig aantal investeerders er de voorkeur aan geven om in dergelijke aandelen te beleggen. Dit gezegd hebbende moet er wel rekening mee houden dat je ook in dit geval geconfronteerd kan worden met een aantal valkuilen. Deze valkuilen worden in het Engels zogenaamde dividend traps genoemd. Voor heel wat mensen die nog vrij nieuw zijn met beleggen geldt dat ze daar wellicht al een van hebben gehoord, maar dat ze niet goed weten wat dit nu precies zijn. Geldt dat ook voor jou? Dan is het zeker de moeite waard om je nog even te gaan verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

Wat zijn dividend traps?

Bij het uitkiezen van de dividendaandelen waarin je wenst te gaan investeren zijn er een aantal zeer belangrijke zaken waar je de nodige aandacht aan zal willen besteden. Eén van deze zaken is het zogenaamde dividendrendement. Het gebeurt in de praktijk echter niet zelden dat mensen die vrij nieuw zijn met beleggen vooral kijken in de richting van dividendaandelen die over een zo hoog mogelijk dividendrendement beschikken. Dat lijkt best logisch. Hoe hoger dat rendement is gelegen, des te meer rendement je op je investering zal kunnen maken… toch? Niet altijd.

Wanneer er sprake is van zogenaamde dividend traps is het namelijk zo dat je te maken hebt met een bedrijf dat een (zeer) hoog dividendrendement aanbiedt terwijl dat rendement eigenlijk niet aan te houden is. De kans is bijgevolg ontzettend groot dat je misschien slechts één of meerdere keren van dat rendement zal kunnen genieten waarna het dividendaandeel ze zal verlagen of zelfs potentieel zal schrappen. Hou er rekening mee dat een dergelijke beslissing niet alleen een directe impact heeft op het rendement dat je door middel van het dividend zal ontvangen. Een dividendverlaging heeft namelijk in nagenoeg alle gevallen ook een stevige impact op de waarde van het dividendaandeel in kwestie. Ook dit is beslist iets waar je aandacht aan zal willen besteden.

Hoe herken je dividend traps?

Voordat je gaat investeren is het altijd van belang om goed je eigen onderzoek te doen. Dat geldt zeker ook voor de situatie waarin je wenst te investeren in dividendaandelen. Om te voorkomen dat je in een zogenaamde dividend trap loopt is het altijd van belang om even de balans van het bedrijf in te duiken. Bekijk wanneer je dit doet in het bijzonder hoeveel van de winst er wordt uitbetaald als dividend. Blijkt dat die uitbetaling hoger is gelegen dan de hoeveelheid aan winst die het bedrijf in kwestie weet te realiseren? Dan maakt dat uiteraard meteen duidelijk dat dit slechts voor een zeer beperkte periode houdbaar is. Dit is bovendien niet het enige om aandacht aan te besteden.

Buiten bovenstaande doe je er in de praktijk ook altijd goed aan om even grondig te kijken naar het zogenaamde track record waar een bepaald aandeel over beschikt. In de praktijk is het namelijk vaak zo dat een waardevol en kwalitatief dividendaandeel er door de jaren heen reeds in is geslaagd om heel wat opeenvolgende jaren niet alleen consequent een bepaald dividend, maar wel een stijgend  dividend uit te betalen. Wanneer dat het geval is kan je er doorgaans vrij zeker van zijn dat je niet te maken hebt met één van de dividend traps op de markt. Voor dergelijke aandelen geldt immers dat ze er nooit in slagen om consequent voor een langere termijn dividenduitbetalingen te doen.

Zorg ervoor dat je niet in de val trapt!

We begrijpen als geen ander dat het bijzonder aanlokkelijk kan zijn om ervoor te kiezen om te gaan investeren in dividend traps. Het vaak torenhoge dividendrendement oefent immers een niet onbelangrijke aantrekkingskracht uit op zeer veel mensen. Toch moet het gezegd dat zo’n belegging eigenlijk maar weinig met investeren te maken heeft. Hoezo? Simpel. Je gaat namelijk niet ergens in investeren dat over een fundamentele waarde beschikt, maar je staart je louter blind op het dividendrendement dat wordt aangeboden. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor het gros van de andere investeerders in het dividendaandeel in kwestie. Wordt het dividendrendement op een zeker ogenblik drastisch verlaagd? Dan heeft dat logischerwijs altijd als gevolg dat heel wat beleggers zullen afhaken. Je zal op die manier niet alleen je dividendrendement in rook zien opgaan, ook de koers van het aandeel zal meteen behoorlijk rake klappen te verduren krijgen. In alle waarschijnlijkheid zal het aandeel zich daar ook niet meer van weten te herstellen.