Meteen naar de inhoud
Home » ETF Database » Waarom zijn tech aandelen populair?

Waarom zijn tech aandelen populair?

tech aandelen

Maar weinig aandelen genieten tegenwoordig zo’n aanzienlijke populariteit als tech aandelen. Dat hoeft eigenlijk ook zeker niet te verbazen. Van alle verschillende aandelen die op de markt zijn terug te vinden is het namelijk zo dat deze gelinkt aan technologie veruit over het grootste groeipotentieel beschikken. Dat blijkt niet alleen uit het trackrecord van een bedrijf als Apple of Microsoft, wat bovendien ook te denken van de gigantische groei die bijvoorbeeld Alphabet, het dochterbedrijf van Google door de jaren heen heeft weten te realiseren? Technologie is de toekomst en dat schijnen beleggers meer dan ooit te beseffen. Ben jij ook benieuwd wat nu de drijvende factoren zijn achter de populariteit van tech aandelen? Dan is verder blijven lezen zeker en vast interessant.

Waarom groeien tech bedrijven zo hard?

Voor verschillende tech gerelateerde bedrijven geldt dat ze door de jaren heen eigenlijk niets meer of minder dan een gigantische groei hebben weten neer te zetten. Dat geldt niet alleen voor een Apple en een Microsoft, kijk bijvoorbeeld ook maar eens naar een Tesla. In eerste instantie is het zo dat laatst genoemde vaak onder de noemer van de autofabrikanten wordt geplaatst, maar wie het bedrijf en haar activiteiten van iets naderbij gaat bekijken zal kunnen vaststellen dat er ook wel degelijk een groot gedeelte technologie in terug te vinden is. In het bijzonder de combinatie van die technologie evenals haar status als absolute pionier op het gebied van elektrisch rijden heeft ervoor gezorgd dat ze een dergelijke haast onevenaarbare groei heeft weten te realiseren.

Geen of nauwelijks dividend

Niet alleen de revolutionaire producten die tech bedrijven op de markt weten te lanceren zijn verantwoordelijk voor een significant deel van de groei die ze weten te realiseren. Voor heel wat gevestigde bedrijven geldt bijvoorbeeld dat ze er al snel voor kiezen om een dividend uit te keren aan hun investeerders. Op deze manier wordt het voor beleggers mogelijk gemaakt om een stukje passief inkomen te realiseren. Dat kan natuurlijk mooi meegenomen zijn, maar er moet wel rekening mee worden gehouden dat dit zomaar eens stevig ten koste zou kunnen gaan van de beoogde groei. Het spreekt immers voor zich dat dividenden geen gratis geld zijn. Het bedrag dat je ontvangt wordt dan ook in de praktijk steevast afgetrokken van de koers van het aandeel in kwestie.

Om zo optimaal mogelijk te kunnen groeien zal je tot de vaststelling komen dat het merendeel van de technologiebedrijven er niet of in ieder geval nauwelijks voor kiezen om dividenden uit te betalen. Dat blijkt wanneer we de dividendrendementen even van naderbij gaan bekijken van de belangrijkste ondernemingen uit de technologische industrie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Apple met een actueel dividendrendement van 0,16 procent;*
  • Microsoft met een actueel dividendrendement van 1,01 procent;*
  • Alphabet (Google) keert geen periodiek dividend uit;*

* Check altijd de actuele rendementen

Voor het merendeel van de technologie gerelateerde bedrijven geldt dat ze er bewust voor kiezen om zoveel mogelijk van de gerealiseerde winsten te herinvesteren. Op deze manier zorgen ze er namelijk voor dat ze de concurrentie altijd een stap voor kunnen zijn of in ieder geval bij kunnen houden. Ondanks het feit dat dit een stevige doorn in het oog kan zijn van de dividendbelegger moet het gezegd dat dit de (potentiële) groei van deze bedrijven uiteraard alleen maar ten goede komt.

Wat zijn nu precies de belangrijkste tech aandelen?

Voordat je gaat investeren in één of meerdere tech aandelen is het van belang om er rekening mee te houden dat de belangrijkste technologiebedrijven van vandaag niet per definitie ook morgen nog steeds de belangrijkste zullen zijn. In het verleden was het bijvoorbeeld zo dat IBM gedurende enige tijd helemaal bovenaan de ladder stond terwijl ze door de jaren heen toch aardig is weggezakt. Dat gezegd hebbende spreekt het voor zich dat (technologie)bedrijven tegenwoordig heel wat meer en vooral beter voor zich kijken waardoor dit risico wel enigszins kan worden ingeperkt.

Er zijn in ieder geval heel wat tech aandelen die op vandaag potentieel interessant kunnen zijn om in te investeren. Dit geldt natuurlijk in eerste instantie voor enkele vaste waarden op de markt zoals bijvoorbeeld Apple en Microsoft, maar ook Alphabet en Tesla. Daarbij is het zo dat ook chipfabrikanten onder de noemer van tech aandelen mogen worden geplaatst. Denk wat dit betreft dan niet alleen als bedrijven als AMD en Intel, maar ook aan bijvoorbeeld Nvidia. Wanneer je wenst te investeren in technologie gerelateerde bedrijven kan je dus in de praktijk in ieder geval vaststellen dat er heel wat verschillende mogelijkheden bestaan om een keuze uit te maken.