Meteen naar de inhoud
Home » Thema ETFs

Thema ETFs

Thema ETFs 2022

De wereld van het beleggen is continu in ontwikkeling. Ondanks dat beleggen niet iets is van de laatste jaren, zijn de zaken waarin beleggers hun geld stoppen wel veranderd. Beleggingen gaan mee met de huidige trends. Zo beleggen mensen tegenwoordig steeds meer in duurzame energie, omdat duurzame energie steeds belangrijker wordt.

Zo is het beleggen in bijvoorbeeld waterstof momenteel erg populair. Waar het beleggen in windenergie en zonne-energie al langer populair was, hebben veel mensen het beleggen in waterstof nog niet zo lang ontdekt. Bedrijven die zich bezighouden met zonne-energie en windenergie hebben hun waarde de laatste jaren flink zien stijgen. Deze aandelenstijging moet bij bedrijven die zich bezighouden met waterstof nog komen. Het is onderhand wel bekend dat fossiele brandstoffen op de lange termijn gaan verdwijnen, al dan niet gedeeltelijk. In plaats van deze fossiele brandstoffen gaan we gebruikmaken van duurzame alternatieven. Bekende alternatieven voor deze fossiele brandstoffen zijn zonne-energie en windenergie. Het nadeel van deze alternatieven blijft dat de energie die wordt opgewekt, direct gebruikt moet worden. Het opslaan van de elektriciteit is soms wel mogelijk, maar dit kost vaak veel geld.

Het voordeel van waterstof is dat dit veel mogelijkheden heeft binnen het omzetten van energie. Waterstof is hiernaast is, mits het wordt opgewekt met groene stroom van zonnepanelen of windmolens, helemaal klimaatneutraal. Auto’s, treinen vrachtauto’s kunnen op waterstof rijden. Een auto op waterstof zou ook een goed alternatief zijn voor de elektrische auto, omdat een auto op waterstof makkelijker te tanken zou zijn dan je een elektrisch auto kunt opladen. Maar waterstof is niet alleen geschikt voor het aandrijven van voertuigen, waterstof is bijvoorbeeld ook geschikt voor het verwarmen van je huis. Een CV-ketel zou in theorie met de juiste aanpassingen prima op waterstof kunnen draaien. De bestaande leidingen in huizen zouden hiernaast prima geschikt zijn voor het verspreiden van waterstof. Ook voor industriële bedrijven, die gebruik maken van kolen en gas, zouden over kunnen stappen op waterstof.

Risico’s van het beleggen in waterstof

Naast voordelen zitten er aan het beleggen in waterstof natuurlijk ook een aantal nadelen. Het grootste nadeel van het beleggen in waterstof is op dit moment dat de hele ontwikkeling nog niet zo lang aan de gang is. De kosten van het maken van waterstof zijn op dit moment nog vrij hoog en er is ook veel energie nodig voor het produceren van waterstof. Hiernaast zijn er eigenlijk geen auto’s op waterstof te koop en is de infrastructuur voor het tanken op waterstof niet aanwezig. Net als bij andere ontwikkelingen is het wel zo dat de kosten voor het produceren van waterstof steeds lager worden en het proces efficiënter. Wil je resultaat zien van je beleggingen in waterstof, dan zul je geduld moeten hebben tot de technologie verder is.

Beleggen in Chinese obligaties

De afgelopen jaren heeft China een gigantische economische groei weten door te maken. Dit maakt China voor veel beleggers een interessante keuze als het gaat om investeren. De afgelopen jaren was het mogelijk om in Chinese aandelen te beleggen, maar het beleggen in Chinese obligaties of staatsobligaties is pas de laatste jaren bekend. China heeft buitenlandse investeerders voor een lange tijd buiten de binnenlandse obligatiemarkt gehouden.

Binnen de Chinese markt kun je als belegger dus kiezen voor aandelen als obligaties. Ook in China kun je gebruikmaken van de zogenaamde Exchange Traded Funds, de ETF’s. Het aanbod van ETF’s die enkel gericht zijn op China is niet heel groot. Bij het investeren in Chinese obligaties heb je als het gaat om de beschikbare ETF’s een klein aanbod. Wil je gaan beleggen in aandelen, dan heb je meer keuze als het gaat om ETF’s. Sommige organisaties doen dit onder hoge kosten, waar andere organisaties competitievere prijzen hanteren.