Meteen naar de inhoud
Home » ETF Database » Technische analyse bij ETF Beleggen

Technische analyse bij ETF Beleggen

etf beleggen TA

Het uitvoeren van een technische analyse is volgens heel wat beleggers een prima manier om te voorspellen wat er met de koers van bijvoorbeeld een bepaald aandeel gaat gebeuren. De vraag is echter of dat voor een ETF ook een correcte methode is. Het uitvoeren van een bepaalde analyse kan er inderdaad voor zorgen dat je een bepaalde inschatting kan maken van de richting die de koers uitgaat. Het maken van een inschatting is echter niet hetzelfde als het kunnen voorspellen van de toekomstige koers. Dit is meteen een belangrijk verschil waar je toch echt aandachtig voor moet zijn. Dit is bovendien nog niet alles. Heel wat beleggers gaan eigenlijk blind verder op de resultaten van een technische analyse terwijl het vaak moeilijk zo niet onmogelijk is om dat te doen. Waarom? Dat laten we je zeer graag ontdekken door middel van de informatie die je aantreft hieronder op deze pagina.

Wat is een technische analyse?

Voor heel wat mensen die net beginnen met beleggen geldt dat zij vermoeden dat een technische analyse een antwoord geeft op de vraag “welke aandelen moet ik kopen”? Dat is echter niet correct. Het is wel zo dat een dergelijke analyse uitvoeren ervoor kan zorgen dat er een antwoord wordt gegeven op de vraag “wanneer moet ik bepaalde aandelen kopen”. Met deze techniek wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde statistische analyse om aan de slag te gaan met beleggingsinformatie.

Voor experts die voorstander zijn van het uitvoeren van een dergelijke analyse geldt dat ze niet proberen uit te zoeken of een bepaald aandeel over- of ondergewaardeerd is. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van een statistische analyse van historische data om te bepalen binnen welke periode een bepaald aandeel potentieel de moeite waard kan zijn om te kopen. De analisten trachten te voorspellen op welk moment de prijs van een aandeel zal gaan stijgen of wanneer het gaat dalen. Dit kan gebeuren op basis van de beleggingsgeschiedenis evenals het identificeren van patronen evenals prijsbewegingen.

ETF kopen op basis van historische data

Het grootste “probleem” dat zich stelt bij het uitvoeren van een technische analyse heeft betrekking tot het feit dat de analyse is gebaseerd op historische data. Door gebruik te maken van deze data kunnen we in de praktijk absoluut bepaalde inschattingen maken. Het is dan ook zeker niet zo dat het volgen van technische indicatoren per definitie slecht hoeft te zijn, in tegendeel. Er kunnen vaak wel degelijk bepaalde patronen mee worden herkend. Van belang is echter vooral om je bewust te zijn van het feit dat je, je vaak in onontdekt gebied bevindt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de ETF markten op een all time high balanceren. De betrouwbaarheid van menig aantal technische indicatoren is dan eigenlijk als vrij beperkt te beschrijven.

Welke voordelen zijn er verbonden aan een technische analyse?

Bovenstaande informatie klinkt nu natuurlijk wel heel negatief. Het is zeker niet zo dat er geen voordelen zijn verbonden aan het uitvoeren van een technische analyse, in tegendeel. Voor heel wat beleggers geldt dat ze een bepaalde motivator nodig hebben die hen kan helpen bij het maken van een correcte keuze. Die motivator zou zomaar gevonden kunnen worden in de technische indicatoren. Door het bekijken van de charts geven heel wat beleggers bovendien ook aan een betere voeling te krijgen met de markt en bepaalde situaties die er zich op afspelen. Dat kan een zeer belangrijk gegeven zijn welke tijdens je verdere beleggingsavontuur goed van pas kan komen.

Waarom niet blind vertrouwen op technische indicatoren?

Er zijn werkelijk bijzonder veel mensen die toch wel wat van beleggen afweten die zweren bij het uitvoeren van een technische analyse voordat je gaat investeren. Daar is op zich ook helemaal niets mis mee. Wel is het van belang om er aandachtig voor te zijn dat het uitvoeren van een dergelijke analyse geen enkele zekerheid biedt. Het is net op dit vlak dat veel mensen de plank toch behoorlijk misslaan. Ondanks het feit dat een technische analyse wel degelijk een bepaalde richting aan kan tonen is dit nooit een honderd procent garantie dat het aandeel die verwachting ook echt zal volgen. Dat is grotendeels het gevolg van het feit dat er bij een technische analyse zoals reeds aangegeven gebruik wordt gemaakt van historische data. Van deze data is bekend dat ze niet per definitie een maatstaf moet vormen voor de toekomst. Het mag dan ook duidelijk zijn, het uitvoeren van een technische analyse kan zeker interessant zijn om te overwegen, maar je mag er niet blind op verder gaan. Doe je dat wel? Dan zou je voor vervelende verrassingen kunnen komen te staan.