Meteen naar de inhoud
Home » ETF Database » Maandelijks ETF beleggen voor je pensioen

Maandelijks ETF beleggen voor je pensioen

etf beleggen pensioen

Ons pensioen is iets waar we als mensen, zeker vandaag de dag, niet zelden grondig over nadenken. Dat is het gevolg van bepaalde onzekerheden die er rond bestaan. Voor de huidige generatie lijken de wettelijke pensioenen nog wel gegarandeerd, maar wat met toekomstige generaties? Om ervoor te zorgen dat je op je oude dag niet voor vervelende verrassingen komt te staan is het mogelijks een goed idee om het heft in eigen handen te nemen. Zelf ETF beleggen voor je pensioen geeft je in de praktijk ongetwijfeld een extra gevoel van zekerheid… en dat is niet meer dan terecht. De vraag is echter hoe pak je dat nu precies aan? Vooral maandelijks ETF beleggen voor je pensioen blijkt op termijn een uitstekende keuze te zijn. Waar je op dit vlak nu precies rekening mee dient te houden laten we je bijzonder graag ontdekken door middel van de informatie hieronder op deze pagina.

Waarom zou je beleggen voor je pensioen?

Waarom zou je er tijdens jouw leven nu precies voor moeten kiezen om te gaan beleggen voor je pensioen? Het is een vraag die door ontzettend veel mensen wordt gesteld. Het spreekt voor zich dat we er allemaal rekening mee houden dat we eenmaal de pensioenleeftijd is bereikt kunnen rekenen op een bepaald wettelijk pensioen. Reeds enkele jaren stelt zich echter de vraag of dat pensioen in de toekomst nog wel zo vanzelfsprekend zal zijn. Bovendien is het ook zo dat we er rekening mee moeten houden dat, dat pensioen vaak niet als indrukwekkend kan worden bestempeld.

Het is vooral omwille van de bovenstaande redenen dat ontzettend veel mensen tegenwoordig de keuze maken om zelf te gaan beleggen voor hun pensioen. Door zelf te gaan ETF beleggen gok je eigenlijk op twee paarden. Enerzijds hoop je natuurlijk nog steeds een degelijk wettelijk pensioen te kunnen verkrijgen, maar anderzijds heb je nog een back-up voor mocht het ondertussen toch fout gaan. Gaat het gewoon naar verwachting? Dan is het extra pensioen dat je hebt alleen maar mooi meegenomen.

Hoe maandelijks beleggen voor je pensioen?

Voor veel mensen geldt dat ze ervoor kiezen om vanaf een bepaalde leeftijd elke maand te gaan beleggen voor hun pensioen. Maandelijks ETF beleggen voor je pensioen is interessant omdat:

  1. Het voor de meeste mensen financieel toegankelijk is;
  2. Je er heel veel verschillende richtingen mee uit kan;
  3. Het zogenaamde koersrisico kan worden ingeperkt;

Maandelijks beleggen voor je pensioen wordt door experten als merkbaar beter bestempeld in vergelijking met bijvoorbeeld één keer per jaar een bepaalde som investeren. In het laatste geval is het zogenaamde koersrisico immers een behoorlijk stuk groter. Bovendien spreekt het voor zich dat maandelijks ETF beleggen er ook voor zorgt dat de bedragen die je gaat investeren veel minder groot zijn. Voor veel mensen geldt dat het zelfs psychologisch een voordeel is om met kleinere bedragen te beleggen. Je moet alleen aandachtig zijn voor de kosten die je voor de beleggingen moet betalen.

Risico’s van ETF pensioen beleggen

Wanneer je gaat beleggen dien je, je altijd bewust te zijn (en te blijven) van het doel waarvoor je aan het beleggen bent. In dit geval is dat dus je pensioen. Wanneer je, je hele leven hard hebt gewerkt spreekt het voor zich dat je graag eenmaal de pensioenleeftijd is bereikt zal willen kunnen genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft. Dat is logisch, maar niet altijd even voor de hand liggend. Het wettelijke pensioen waar veel mensen over beschikken is in de praktijk lang niet altijd voldoende om bijvoorbeeld de gekende levensstandaard aan te kunnen houden. Door zelf te gaan beleggen kan je dat opvangen… op voorwaarde dat je beleggingen niet verkeerd uitpakken.

Voor beleggingen die gebeuren voor je pensioen geldt dat je er altijd goed aan doet om er een defensief risicoprofiel voor op te zetten. Dat betekent dat je slechts een zeer beperkt gedeelte van je portefeuille blootstelt aan echt volatiele assets. Het is omwille van deze reden dat het merendeel van de investeerders bij beleggen voor hun pensioen vooral kiezen voor investeringen in waarde-aandelen en goed gediversifieerde ETF’s zoals bijvoorbeeld een S&P 500 ETF.

Laat je beleggingsgedrag mee evolueren met je leeftijd

Hoe je gaat beleggen voor je pensioen wordt voor een groot deel altijd beïnvloed door de persoonlijke voorkeuren waarover je beschikt. Het risicoprofiel waar mensen over beschikken wil in de praktijk dan ook wel eens sterk uiteenlopend zijn. Toch is er één gouden regel die je zeker bij beleggen voor je pensioen nooit mag vergeten. Zorg er in de praktijk altijd voor dat je beleggingsgedrag mee evolueert met de leeftijd waarover je beschikt. Je wil het namelijk niet meemaken dat je vlak voor je pensioen toch een significant deel van je portefeuille in rook ziet opgaan. Wil je graag je beleggingsportefeuille aanhouden, maar toch tijdens je pensioen kunnen genieten van extra inkomsten? Dan zijn dividend ETFs voor jou wellicht de beste keuze.