Als belegger is het altijd van groot belang om een bepaald risicoprofiel op te maken. Hoe dat risicoprofiel er precies uit zal komen te zien is aan jou om te bepalen.
We maken hierbij een onderscheid tussen drie verschillende mogelijkheden, namelijk:
- Een defensief risicoprofiel;
- Een gematigd risicoprofiel;
- Een offensief risicoprofiel;
Veel mensen die nieuw zijn in de beleggerswereld gaan er vaak vanuit dat er slechts zoiets bestaat als een defensief en een offensief risicoprofiel, maar dat is dus niet correct. Je kan er als belegger dan ook wel degelijk voor kiezen om de kerk in het midden te houden en te profiteren van het beste wat beide opties te bieden hebben. Ben jij iemand die toch eerder wil beleggen met een defensie risicoprofiel? Dan is het zeker de moeite waard om de informatie verderop deze pagina te lezen.
Wat is een defensief risicoprofiel?
Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar wat zo’n defensief risicoprofiel nu precies betekent. Zoals de naam al laat vermoeden maakt ze duidelijk dat je als belegger liever niet te veel risico’s wil nemen. Omwille van deze reden kies je er dan ook in de praktijk voor om vooral te gaan beleggen in weinig risicovolle assets en ondernemingen. Dit brengt zowel voor- als nadelen met zich mee.
Eén van de belangrijkste voordelen is terug te vinden in het feit dat een defensieve beleggingsportefeuille minder volatiliteit vertoont. Het gros van de volatiliteit op de beurs wordt namelijk veroorzaakt door zogenaamde groeiaandelen. Het gaat hierbij om aandelen afkomstig van doorgaans vrij jonge ondernemingen die als het goed is nog een mooie groei door moeten maken richting de toekomst. Dit gezegd hebbende zijn dergelijke bedrijven doorgaans ook niet of slechts beperkt winstgevend wat ervoor zorgt dat een economische of financiële tegenvaller meteen stevig in de cijfers kan hakken. Beleggers met een defensief risicoprofiel kiezen dan ook in de praktijk (doorgaans uitsluitend) voor waarde-aandelen. Dit zijn aandelen van bedrijven zoals Microsoft, Johnson & Johnson en Coca-Cola die over een bijna niet te beïnvloeden marktpositie beschikken.
Hoe ziet een defensief risicoprofiel er uit in de praktijk?
Met bovenstaande informatie hebben we eigenlijk al een tipje van de sluier gelicht. Een defensief risicoprofiel hanteren is dan ook vooral zaak om de risico’s binnen je beleggingsportefeuille zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Dit betekent concreet dat je:
- Niet gaat investeren in uiterst volatiele assets;
- Je de voorkeur geeft aan gevestigde waarden;
- Er niet of slechts beperkt wordt geïnvesteerd in groeimarkten;
- Wellicht (deels) zal willen focussen op dividendaandelen;
- Je geen short-posities gaat aannemen wanneer het minder goed gaat met de beurs;
In ieder geval geldt voor de defensieve belegger dat hij of zij er altijd voor kiest om hoog risico assets uit de weg te gaan. Denk daarbij bijvoorbeeld maar eens aan zogenaamde CFD’s. De defensieve belegger kiest in het merendeel van de gevallen louter voor een defensieve aandelenportefeuille, eventueel aangevuld met wat obligaties en één of meerdere goed gespreide ETF’s.
Het fundament leggen voor een defensief risicoprofiel, hoe doe je dat?
Voor ontzettend veel beleggers geldt dat ze er in de praktijk voor kiezen om de kaart van het defensieve risicoprofiel te trekken. Wanneer dat ook geldt voor jou en jij nieuw bent met beleggen zal je tot de vaststelling komen dat je in eerste instantie zal moeten beginnen met het creëren van een bepaald fundament. De manier waarop dat gebeurt is afhankelijk van bepaalde keuzes die je als belegger gaat maken. Zo beschik je eigenlijk over twee verschillende mogelijkheden:
- Je investeert in één klap een groot budget;
- Je gaat gespreid bouwen aan het fundament van je portefeuille;
In het eerste geval zal je wellicht willen kiezen voor het kopen van de aandelen van enkele zeer solide bedrijven die beschikken over een stevige marktpositie en bijgevolg over een beperkte(re) volatiliteit. Enkele voorbeelden van bedrijven waar beleggers vaak naar kijken zijn:
- Coca-Cola;
- PepsiCo;
- Johnson & Johnson;
- Microsoft;
- Nestlé;
Binnen elk segment van de markt zijn er wel bepaalde ondernemingen terug te vinden die over een dergelijke indrukwekkende tracksheet beschikken dat erin investeren als relatief veilig kan worden bestempeld. Beschik je niet over een groot budget om in één keer te investeren, maar wil je toch graag kunnen rekenen op een degelijke mate aan diversiteit? In dat geval zou je kunnen overwegen om te beginnen met één of meerdere goed gediversifieerde ETF’s. In het bijzonder een zogenaamde index-ETF zoals bijvoorbeeld één die de Amerikaanse S&P 500 volgt kan een interessante keuze zijn. Zo creëer je met een beperkt budget vanaf de start toch al een goede diversiteit in je portefeuille.