Een ETF of een “exchange traded fund” is een fonds dat staat genoteerd aan de beurs. Ze kan bovendien op dezelfde manier worden verhandeld als een aandeel. Voor heel wat particuliere beleggers geldt dat ze over een uitgesproken voorkeur beschikken voor dergelijke beleggingsproducten. Dat hoeft ook niet te verbazen. Beleggen in een ETF of tracker is namelijk zeer eenvoudig. Bovendien is het zo dat dit toegankelijke beleggingsproduct je ook zomaar vanaf de eerste euro die je investeert kan voorzien van een ontzettend interessante spreiding. Dit klinkt ongetwijfeld bij heel wat (potentiële) beleggers als muziek in de oren. Bij jou ook? Lees dan vooral snel verder en kom alles te weten over trackers!
Wat betekent de afkorting ETF?
ETF is de afkorting van “exchange traded fund”. Daarnaast wordt ook vaak naar verwezen als zijnde een zogenaamde tracker. Door de jaren heen is dit één van de populairste beleggingen geworden. In het bijzonder de zogenaamde indextrackers kunnen rekenen op zeer veel aandacht. Dit niet alleen van beginnende, maar ook van meer ervaren beleggers.
Laat ons echter beginnen bij het begin. Voor een tracker geldt dat ze altijd probeert om de prijs van het onderliggende product zo dicht mogelijk te benaderen. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat je met behulp van een indextracker een index zoals onze eigen AEX of de S&P 500 kan volgen. Zo kan je op een toegankelijke manier aan indexbeleggen doen. Dit is echter zeker niet de enige mogelijkheid waarover je beschikt.
Ondanks het feit dat beleggen middels een ETF in een index zeer populair is zijn er ook heel wat andere exemplaren op de markt terug te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld ETF’s die beschikken over grondstoffen als onderliggend product. Ook is het mogelijk dat een tracker zich bijvoorbeeld specifiek richt op een bundel met specifieke aandelen. Zo zijn er bijvoorbeeld trackers met uitsluitend aandelen van water gerelateerde bedrijven. Wie gelooft in het toekomstige belang van water (en doen we dat niet allemaal?) kan middels een dergelijke tracker in één klap investeren in enkele van ‘s werelds beste water gerelateerde bedrijven.
Hoe wordt een ETF samengesteld?
De uitgever of beheerder van de ETF is verantwoordelijk voor de samenstelling van de tracker. Door het opzoeken van de zogenaamde ISIN code is het mogelijk om precies die fondsen te vinden waar jij naar op zoek bent. Er dient rekening mee te worden gehouden dat de samenstelling van een tracker zowel direct als indirect kan verschillen. Investeer je bijvoorbeeld in een tracker die een index volgt? Verandert bijgevolg op een zeker ogenblik de samenstelling van die index? Dan zal dat ook resulteren in een andere samenstelling voor de tracker. Dat uiteraard omdat deze zo goed mogelijk het onderliggende product moet benaderen.
Hoe werkt zo’n ETF precies?
Op het ogenblik dat je een aandeel koopt zorgt dit ervoor dat je voor een stukje eigenaar wordt van het bedrijf dat het aandeel in kwestie heeft uitgegeven. Wanneer je één van de exchange traded funds aankoopt die aan de beurs staan genoteerd is dat niet het geval. Dan investeer je eigenlijk in een instrument dat de waarde van de onderliggende producten volgt. Zoals eerder reeds aangegeven kan dit van alles zijn. Denk hierbij concreet aan:
- Een verzameling aandelen;
- Eén van de verschillende indexen op de beurs;
- Grondstoffen;
Bij het oprichten van een ETF is het van belang dat de uitgevende partij ervoor zorgt dat de prestaties zo min mogelijk mogen afwijken van deze van de onderliggende producten. Dat betekent dat er een portefeuille samen dient te worden gesteld met allemaal vergelijkbare posities. Van cruciaal belang is op dit vlak om de weging van de producten te controleren. Bovendien worden eventuele wijzigingen die invloed kunnen hebben op de portefeuille nadrukkelijk gemonitord.
Twee verschillende soorten ETFs
Wanneer je van plan bent om te gaan beleggen in een ETF is het van belang om je bewust te zijn van de verschillende soorten die er bestaan. We maken hierbij een onderscheid tussen:
- Reguliere ETFs;
- Leveraged ETFs;
Voor deze laatste geldt dat er sprake bij is van een zogenaamde hefboomwerking. Dit betekent dat je als belegger geld leent bij de uitgevende partij om meer te kunnen investeren in de onderliggende producten dan het bedrag dat je zelf beschikbaar hebt om te investeren.
Voor deze leveraged ETFs geldt niet alleen dat ze vrij ingewikkeld zijn, daarnaast richten ze zich in het bijzonder op het behalen van resultaten op de korte termijn. Ondanks het feit dat de standaard trackers op de markt zeer geschikt zijn voor de beginnende belegger geldt dat helaas niet voor deze varianten met hefboomwerking. Daarvoor is het risico immers (veel) te groot.
Met welke kosten dien je rekening te houden bij beleggen in ETFs?
Wanneer je gaat beleggen dien je er altijd rekening mee te houden dat er daar bepaalde kosten voor in rekening worden gebracht. Dat is natuurlijk niet anders wanneer je gaat beleggen in een beleggingsfonds of een tracker. Voor dit beleggingsproduct geldt immers dat het een instrument is dat je eigenlijk nagenoeg alle zorgen uit handen neemt. Het is dan ook de uitgever die verantwoordelijk is voor de samenstelling en de actualiteit van dat product. In ruil daarvoor worden er bepaalde beheerkosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn jaarlijks verschuldigd. Belangrijk om rekening mee te houden is dat je deze niet echt hoeft te betalen. In plaats daarvan worden ze afgehouden van de koers. Finaal maakt dat echter weinig verschil.
Het spreekt voor zich dat de kosten voor het beheer van het fonds niet de enige zijn waarmee je kan worden geconfronteerd. Daarnaast is het zo dat er ook doorgaans bepaalde transactiekosten worden aangerekend. Voor deze transactiekosten geldt dat ze telkens moeten worden betaald wanneer er een bepaalde aan- of verkoop plaatsvindt. Finaal kunnen deze kosten dan ook behoorlijk knagen aan het uiteindelijke rendement dat je kan realiseren. Bij verschillende brokers kan je deze transactiekosten echter voorkomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de trackers die deel uitmaken van de kernselectie van DeGiro.
Waarom beleggen in ETFS?
Beleggen in trackers geniet een ongelofelijk grote populariteit. Dat is het gevolg van heel wat verschillende factoren. In eerste instantie zijn steeds meer mensen geïnteresseerd om te gaan beleggen. Echter blijkt al snel dat het samenstellen van een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille niet bepaald eenvoudig is. Dat althans niet wanneer je ze wil samenstellen aan de hand van allemaal individuele aandelen.
Door ervoor te kiezen om te gaan beleggen in beleggingsfondsen of trackers kan je in één klap een groot aantal verschillende posities innemen. Op deze manier kan je de risico’s beperken en kan je op termijn doorgaans ook een aardig rendement realiseren. Uiteraard is dit laatste wel steeds afhankelijk van de tracker waarin je gaat investeren. Niet alle trackers presteren immers even goed.
Institutionele beleggers weten het reeds jaren, een goede spreiding is de sleutel tot succes. Wanneer je beleggingsportefeuille teveel wordt blootgesteld aan een specifiek marktsegment kan dat altijd zorgen voor een aanzienlijk risico. Echter spreekt het voor zich dat niet alle particuliere beleggers zomaar over de mogelijkheid beschikken om in één keer aanzienlijke bedragen te gaan beleggen. Door te kiezen voor een tracker geniet men instant van een goede spreiding en kan men ook minder grote kapitalen aan het werk zetten.
Hoe veilig zijn trackers om in te beleggen?
Er wordt bijzonder vaak gezegd dat trackers zowat de meest veilige beleggingsproducten zijn op de markt. Dat is eigenlijk een complete foute stelling. Het is namelijk zo dat je niet alle ETF’s of trackers over dezelfde kam kan scheren. Dat is hetzelfde als zeggen dat obligaties altijd veilig zijn en dat je nooit je inleg kan verliezen. Ook dat is fout. Ondanks het feit dat zowel obligaties als trackers vrij veilige beleggingen kunnen zijn is het zo dat je altijd grondig je onderzoek moet doen. Op dat vlak verschillen ze dan ook niet ten opzichte van bijvoorbeeld aandelen.
Er zijn bijzonder veel trackers op de markt terug te vinden die bijvoorbeeld één van de verschillende indexen volgen. Voor deze fondsen kan worden gesteld dat ze als vrij veilig kunnen worden bestempeld. Dit niet in het minst omdat indexen steevast (automatisch) worden aangepast. De samenstelling van de S&P 500 ziet er bijvoorbeeld op vandaag helemaal anders uit in vergelijking met jaren geleden. Echter geldt op eender welk moment in de geschiedenis dat ze een samenstelling is van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Het is niet voor niets dat indexbeleggen bekend staat als één van de meest lucratieve en tevens ook meest eenvoudige manieren van beleggen voor de lange termijn.
Voldoende onderzoek doen is ook bij trackers zeer belangrijk
De eenvoud waarmee je als belegger kan investeren in een tracker brengt ook steevast bepaalde risico’s met zich mee. Het gebeurt in de praktijk bijvoorbeeld niet zelden dat mensen zomaar lukraak investeren in een aantal ETFs zonder dat ze eigenlijk goed door hebben waarin ze hebben geïnvesteerd. Ook voor een tracker geldt in ieder geval dat het een financieel product is welke beschikt over een volatiele koers.
Ondanks het feit dat een ETF actief beheerd wordt is het dus mogelijk dat je, je inleg (gedeeltelijk) komt te verliezen. Heel wat beleggers zijn van mening dat een ETF hen helpt om aan risicobeheer te doen, maar dan moet je wel investeren in het juiste exemplaar. Dus doe zeker altijd goed je eigen onderzoek vooraleer een belegging te doen in een ETF. Alleen zo voorkom je vervelende verrassingen.
Zijn ETF trackers ook geschikt voor dividendbeleggers?
Voor heel wat beleggers geldt dat ze zweren bij dividendaandelen. Dat is ook niet vreemd. Wanneer je belegt in aandelen die dividend uitbetalen speculeer je namelijk eigenlijk op twee paarden. Enerzijds is er de potentiële stijging die de koers kan doormaken, maar daarnaast is er ook nog het dividend dat je op regelmatige basis zal ontvangen. Dit is een voordeel waar je niet alleen bij aandelen op kan rekenen. Ook wanneer je investeert in een één van de beleggingsfondsen op de beurs is dat bijvoorbeeld het geval. Dit geldt zelfs voor trackers die bijvoorbeeld één van de verschillende indices of indexen volgen.
Dividenden kunnen zorgen voor een passieve inkomstenstroom
Door te investeren in een beleggingsfonds dat dividend uitbetaald kan je zomaar rekenen op een extra stukje zekerheid binnen je beleggingsportefeuille. Niet alleen kunnen dividenden de algemene prestaties van je portefeuille verbeteren, daarnaast kan je er ook zomaar een passieve inkomstenstroom mee opzetten. Er bestaan zelfs speciale trackers die zich specifiek richten op dividendbeleggers. Een bekend en zeer populair voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld de Dividend Aristocrats trackers. Met een dergelijk fonds is het mogelijk om in één klap in (bijna) alle dividendaristocraten te investeren. Zo geniet je niet alleen van een aantrekkelijk, maar bovendien ook van een uiterst betrouwbaar dividend.
Waar beleggen in een ETF?
Exchange traded funds zijn zoals reeds aangegeven ontzettend populaire beleggingsproducten. Dit betekent dat investeren in een indexfonds mogelijk is bij het merendeel van de brokers. Dit gezegd hebbende is het van belang om er rekening mee te houden dat er sprake kan zijn van een verschil in kosten die verschuldigd zijn. Wil je gaan beleggen in trackers? Zorgt er dan voor dat je kiest voor een broker die je de laagst mogelijke kosten in rekening brengt.
Door het uit kunnen sluiten van de transactiekosten is het uiteindelijk mogelijk om een aanzienlijk hoger rendement te ambiëren. Het is mede omwille van deze reden dat heel veel beleggers actief zijn bij DeGiro. Verschillende populaire, beursgenoteerde beleggingsfondsen behoren daar immers tot de zogenaamde kernselectie. Onder voorwaarden is het één of meerdere keren per maand mogelijk om te beleggen in deze ETFs zonder dat er daarvoor transactiekosten zijn verschuldigd.
Wat is het verschil met beleggingsfondsen?
In de basis kan er worden gesteld dat heel wat mensen die graag willen beleggen zich niet bewust zijn van het verschil tussen klassieke beleggingsfondsen en trackers. Het moet dan ook gezegd, op het eerste zicht verschillen beide producten vrij weinig ten opzichte van elkaar. Zo beschikken ze allebei over een notering aan de beurs.
Voor een beleggingsfonds geldt echter dat ze doorgaans slechts één keer per dag kan worden verhandeld. Dit terwijl voor een ETF geldt dat ze de hele dag door kan worden verhandeld zolang de beurs maar is geopend waaraan ze noteert. De risico’s en het potentiële rendement dat je kan behalen verschilt in de basis niet tussen beleggingsfondsen en trackers. Je inleg verliezen is bij beiden eveneens mogelijk, maar je kan er uiteraard evengoed een zeer interessante meerwaarde mee realiseren binnen je portefeuille.
Wat zijn de beste ETFs om in te investeren?
De financiële sector is door de jaren heen aanzienlijk geëvolueerd. Dat geldt zeker ook voor de beurs. Tegenwoordig is beleggen dan ook eenvoudiger dan ooit. Beursgenoteerde fondsen onder de vorm van trackers hebben daar zeker een niet onbelangrijke bijdrage aan geleverd. In het bijzonder speculeren op de evolutie van een index zoals de AEX is hierdoor veel toegankelijker geworden. Je inleg verliezen blijft mogelijk, maar omdat je kan rekenen op de geweldige spreiding van een index kunnen de risico’s van je investering danig worden ingeperkt.
Wil je graag op een toegankelijke manier aan indexbeleggen kunnen doen? Dan kan je kijken naar trackers die de Amerikaanse S&P 500 volgen. Hierbij kan er een keuze worden gemaakt tussen uitkerende trackers (die aldus een dividend uitbetalen) en kapitaliserende trackers. In het laatste geval wordt er geen dividend uitbetaald waardoor de koers van de ETF sneller kan groeien. Voor mensen die graag een passief inkomen willen realiseren is dit uiteraard niet interessant. Wil je liever beleggen in een Europese index zoals onze eigen AEX? Dan is ook dat mogelijk. Beleggen met een tracker in de AEX index zorgt ervoor dat je meteen blootstelling geniet binnen je portefeuille aan de meest gerenommeerde bedrijven van Nederland.