Meteen naar de inhoud
Home » ETF Academy » Kosten ETF Beleggen

Kosten ETF Beleggen

Bij het beleggen in ETF’s moet je rekening houden met een aantal kosten. Zoals eerder benoemd betaal je bij brokers transactiekosten. Brokers bieden soms ook bepaalde ETF’s aan zonder transactiekosten, maar wil je echt de vrijheid hebben om te kunnen kopen wat je zelf wilt, dan krijg je altijd te maken met transactiekosten. Bij sommige brokers krijg je ook te maken met servicevergoedingen. Verdiep je vooraf in de voorwaarden van de desbetreffende broker. Naast deze kosten kun je ook te maken met een beheervergoeding van de uitgever van de ETF’s. Het samenstellen en behouden van een indexfonds kost namelijk ook tijd en geld.

Is het ETF beursgenoteerd, dan komen er vaak nog andere soorten kosten bij. Hierbij wordt gekeken naar de spread, het verschil tussen de aankoopprijs en de tracker. De hoogte van de kosten wordt voor een groot gedeelte bepaald door de activiteit van de belegger. Je kunt deze kosten minimaliseren door niet al te veel aan te passen in je portefeuille. Je bent dan minder actief aan het handelen.

In- en uitstappen in ETF’s

Net als aandelen worden ETF’s continu op de beurs verhandeld. Dit is het grootste verschil met een beleggingsfonds. Hier kun je maar één keer per dag tegen een koers kopen of verkopen. Bij ETF’s kun je ieder moment van de dag uitstappen, zolang de beurs open is. Wel is het zo dat spontane verkopen vaak hoge kosten met zich meebrengen. Zo krijg je bijvoorbeeld extra kosten wanneer je alles wilt verkopen en op deze manier over de limiet gaat.

Waar kan je beleggen in ETF’s?

Beleggen in ETF’s gaat via een broker die jou op de beurs laat beleggen. Een broker kan je bank zijn, maar ook kun je kiezen voor een externe partij die hierin gespecialiseerd is. Wil je graag vertrouwd bij je eigen bank gaan beleggen, dan kun je bij banken zoals ING, ABN AMRO of Rabobank een rekening openen waarmee je kunt beleggen in ETF’s. Maak je liever gebruik van een gespecialiseerde broker, dan kan dit ook. Grote brokers in Nederland zijn Bux, BinckBank en DeGiro.

Hoeveel geld moet in minimaal investeren?

Sommige platformen of brokers werken met een minimale inleg. De eerdergenoemde brokers geven je de kans om te beleggen zonder hierbij een minimale inleg te vragen. Op deze manier kun je zonder kosten een beleggingsaccount aanmaken. Je hebt dan alle tijd om te beginnen met beleggen. Je bent hiernaast helemaal vrij om iedere maand zelf geld te investeren.