Meteen naar de inhoud
Home » ETF Academy » 100 euro beleggen

100 euro beleggen

je eerste 100 euro beleggen

Iedereen die wil gaan beleggen zal ooit natuurlijk voor de eerste keer moeten investeren. Dat is altijd een beetje spannend. De vraag die veel mensen zich daar vooral bij stellen is hoeveel men nu precies moet gaan investeren. Niet zelden is het zo dat men daar in eerste instantie slechts een beperkt budget voor beschikbaar heeft. Een bedrag van 100 euro blijkt bijvoorbeeld niet zelden en voor veel mensen een mooie start te zijn. In het verleden was dat nagenoeg ondenkbaar. Wanneer je toen met 100 euro wou beleggen waren de mogelijkheden echt zeer sterk gelimiteerd. Sterker nog, de kans is zeer groot dat je met zo’n bedrag gewoon niet kon beleggen. Tegenwoordig is dat gelukkig anders. Wil jij ook ontdekken hoe je jouw eerste 100 euro kan beleggen? Je leest er alles over op deze pagina!

Kan je wel beleggen met slechts 100 euro?

De eerste vraag die veel mensen zich stellen is of beleggen met 100 euro eigenlijk wel echt tot de mogelijkheden behoort. Het antwoord is kort en eenvoudig; absoluut! Er zijn zelfs verschillende manieren om die 100 euro te beleggen. Zo kan je bijvoorbeeld de 100 euro investeren in een stukje Bitcoin, maar is het ook mogelijk om er een ETF van te kopen of kan je er zelfs enkele goedkope aandelen van kopen. Van belang om bij het beleggen van je 100 euro rekening mee te houden zijn de kosten waarmee je wordt geconfronteerd. Omdat je met een vrij beperkt bedrag gaat beleggen spreekt het voor zich dat de kosten een vrij significante impact kunnen hebben. Weet je de kosten echter binnen de perken te houden? Dan kan je ook met een klein bedrag een aantrekkelijke investering doen. Dit niet in het minst wanneer het gaat om een lange termijn investering.

Waarom zou je willen beleggen met 100 euro?

Beleggen met 100 euro is dus zeker mogelijk. De tweede vraag die je, je moet stellen heeft betrekking tot het feit waarom je nu precies zou willen beleggen met een dergelijk beperkt bedrag. Daar zijn eigenlijk verschillende goede redenen voor aan te halen. Allereerst spreekt het voor zich dat lang niet iedereen over evenveel financiële middelen beschikt. Het is dan ook volkomen normaal dat veel mensen een bedrag van 100 euro reeds vrij aanzienlijk vinden om mee te gaan beleggen. Het is dan beter om te beginnen met beleggen zodat je, je kapitaal aan het werk kan zetten dan te wachten tot je een groter bedrag bij elkaar hebt gespaard. Sowieso is het spreiden van je aankoopmomenten altijd een goed idee. Zo kan je het zogenaamde koersrisico immers behoorlijk drukken.

100 euro beleggen volgens de DCA-methode

Voor ontzettend veel beleggers geldt dat ze er de voorkeur aan geven om niet één keer grootschalig in te stappen in de beleggersmarkt. In plaats daarvan kiezen ze voor gespreide instapmomenten. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door het toepassen van de zogenaamde DCA-methode. Dit betekent echter wel dat er op periodieke basis (met eenzelfde bedrag) dient te worden geïnvesteerd. Ligt het bedrag dat je wenst te investeren te hoog? Dan kan je dit naar alle waarschijnlijkheid niet volhouden. Merk je dat je elke maand makkelijk een bedrag van 100 euro over hebt? Dan is dat het bedrag dat je op periodieke basis door middel van de dollar-cost-average methode kan gaan beleggen.

Hoe kan je jouw eerste 100 euro het best beleggen?

De belangrijkste uitdaging waarover je beschikt bij het beleggen van je eerste 100 euro heeft te maken met de diversiteit die je ermee moet zien te realiseren. Dit zorgt er eigenlijk voor dat het aanschaffen van losse aandelen eigenlijk geen optie is. Wanneer je stelselmatig slechts over een bedrag van ongeveer 100 euro beschikt is de beste keuze die je kan maken beleggen in een ETF. Bij voorkeur investeer je voor alle duidelijkheid in een zogenaamde index ETF. Denk hierbij aan een exemplaar dat de S&P 500 index trackt. Eventueel zou je ook kunnen kiezen voor een nog omvangrijkere ETF zoals bijvoorbeeld de in Nederland razend populaire VWRL.

Je eerste 100 euro beleggen in een ETF verzekert je niet alleen van een goede spreiding, daarnaast beschik je meteen over één van de meest winstgevende beleggingsproducten voor de lange(re) termijn. Bovendien is het zo dat er bij bepaalde brokers ook nog eens onder voorwaarden gratis kan worden geïnvesteerd in een ETF. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Nederlandse broker DeGiro. Kies je voor een ETF die deel uitmaakt van de zogenaamde kernselectie? Dan kan je één keer per maand zonder transactiekosten investeren in de ETF in kwestie. Ook dat is uiteraard mooi meegenomen.