Meteen naar de inhoud
Home » ETF Academy

ETF Academy

Tegenwoordig is het beleggen in ETF’s erg populair. De kosten zijn bij ETF’s doorgaans relatief laag en ook kun je met ETF’s zorgen voor een goed gespreide portefeuille. Ook heb je bij het beleggen in ETF’s geen dure beheerder nodig voor je vermogen. Exchange-traded funds, of ETF’s, zijn een gemakkelijke manier om met beleggen te beginnen. ETF’s zijn vrij eenvoudig te begrijpen en kunnen zonder veel kosten of moeite indrukwekkende rendementen opleveren. Hier is wat je moet weten over ETF’s, hoe ze werken, en hoe je ze kunt kopen.

Een ETF is een verzameling van verschillende aandelen, wat wel een beetje lijkt op het beleggen in een beleggingsfonds. Het verschil van het beleggen in een ETF ten opzichte van het beleggen in een beleggingsfonds is dat je bij het beleggen in ETF’s je aandelen doorlopend kunt kopen en verkopen. Hierin verschilt het handelen in ETF’s niet van het handelen in reguliere aandelen. Een voordeel van het kopen van ETF’s in plaats van een aantal losse aandelen, is dat je maar één keer te maken krijgt met transactiekosten. Wanneer je bijvoorbeeld duizenden aandelen koopt in een ETF, dan scheelt dit een hele hoop.

Kosten beleggen in ETFs

Een van de grootste voordelen van ETF’s is dat ze net als aandelen verhandelen. Een ETF belegt in een portefeuille van afzonderlijke bedrijven, meestal verbonden door een gemeenschappelijke sector of thema. Beleggers kopen gewoon de ETF om in één keer de vruchten te plukken van het beleggen in die grotere portefeuille. Een exchange-traded fund, of ETF, stelt beleggers in staat veel aandelen of obligaties tegelijk te kopen. Beleggers kopen aandelen van ETF’s, en het geld wordt gebruikt om te beleggen volgens een bepaald doel. Als je bijvoorbeeld een S&P 500 ETF koopt, wordt je geld belegd in de 500 bedrijven in die index. Door het aandeelachtige karakter van ETF’s kunnen beleggers tijdens de markturen kopen en verkopen, en ook geavanceerde kooporders invoeren, zoals limieten en stops. Omgekeerd wordt een typische aankoop van een beleggingsfonds gedaan na het sluiten van de markt, als de intrinsieke waarde van het fonds berekend is.

Voordelen van ETFs

  • Het grote voordeel van beleggen in ETF’s is dat de kosten laag zijn en dat je gemakkelijk je portefeuille goed gespreid kunt samenstellen. Dit zorgt ervoor dat je geen dure vermogensbeheerder hoeft in te schakelen.
  • ETF’s bieden blootstelling aan een verscheidenheid van aandelen, obligaties, en andere activa, meestal tegen minimale kosten.
  • ETF’s nemen het giswerk uit het beleggen in aandelen weg. Ze stellen beleggers in staat de prestaties van de markt in de loop van de tijd te evenaren, en die zijn in het verleden vrij sterk geweest.
  • ETF’s zijn meer liquide (gemakkelijk te kopen en te verkopen) dan beleggingsfondsen. Online makelaars maken het gemakkelijk om ETF’s te kopen of te verkopen met een eenvoudige muisklik.
  • Een ETF is een verzameling van verschillende aandelen, vergelijkbaar met een beleggingsfonds. Het verschil met een beleggingsfonds is dat je bij ETF’s de aandelen op ieder moment kunt verkopen of kopen. Dit is niet het geval bij een beleggingsfonds, waar je het geld voor een langere tijd vast dient te zetten.

Nadelen ETFs

  • Omdat ETF’s een divers assortiment van aandelen bezitten, hebben ze niet zo veel rendementspotentieel als het kopen van individuele aandelen.
  • ETF’s zijn vaak goedkoop, maar ze zijn niet gratis. Telkens als je een aandeel koopt of verkoopt, betaal je een commissie. Dit is ook het geval als het gaat om het kopen en verkopen van ETF’s. Afhankelijk van hoe vaak je een ETF verhandelt, kunnen de handelskosten snel oplopen en het rendement van je belegging verminderen. Als je op eigen houtje een portefeuille van individuele aandelen koopt, hoef je geen beheerskosten te betalen.

Hoe je moet beleggen in ETF’s ligt helemaal aan de doelen die je hebt bij het beleggen. Sommige beleggers doelen op een hoog rendement op de kortere termijn, terwijl andere beleggers liever een stabiel rendement over een langere periode willen. Wat in ieder geval belangrijk is binnen het beleggen is dat je zorgt voor een gespreide portefeuille, zodat je de risico’s en de opbrengsten kunt balanceren. Bij het samenstellen van een portefeuille moet je niet zomaar wat uitkiezen, maar strategisch en gestructureerd werken. Zo is de eerste stap het bepalen van de beleggingscategorieën waarin je wilt beleggen. Ook de verhoudingen tussen de verschillende beleggingen bepaal je in deze fase.

Hoe kan ik in ETF’s beleggen?

Bij het beleggen in ETF’s heb je tegenwoordig een ruimte keuze in aanbieders. bij het uitkiezen van een broker moet je op een aantal kosten letten. Zo moet je eerst kijken naar de transactiekosten, dit zijn de kosten die je betaalt bij het kopen van de ETF’s. Deze kosten betaal je ook weer bij het verkopen en verschillen sterk per broker. Als je bijvoorbeeld maandelijks 100 euro wil beleggen moet je hier goed opletten. Naast transactiekosten krijg je in bepaalde gevallen ook te maken met valutakosten, omdat niet alle ETF’s worden verhandeld in euro’s. Naast valutakosten en transactiekosten moet je ook kijken naar de service fee, de kosten die de broker in rekening brengt voor het bewaren van je aandelen. Hiernaast krijg je vaak ook te maken met overige kosten, zoals de kosten voor het krijgen van toegang tot live beursresultaten, kosten voor het inactief zijn en kosten voor het kunnen verbinden met de beurs.

ETF Beleggen iets voor jou?

Het beleggen in ETF’s is erg populair en het antwoord op de vraag of dit iets voor jou is hangt af van je doelen. Ook de samenstelling van je portefeuille hangt af van je je doelen. Wil je over de langere termijn een stabiel rendement of wil je juist liever een hoger rendement over een kortere periode? Het antwoord op deze vraag bepaalt de samenstelling van je beleggingsportefeuille en het risico dat je wilt lopen bij het beleggen. Wil je liever een gebalanceerde aanpak, dan kun je ook voor een middenweg kiezen. Het kan ook zijn dat je interesse hebt in bepaalde markten, zoals bijvoorbeeld de Chinese markt of bepaalde grondstoffen.