Meteen naar de inhoud
Home » ETF Database » Dash Coin

Dash Coin

dash coin

Sommige cryptocurrencies hebben zich gespecialiseerd in het verhullen van transacties op de blockchain. Anderen daarentegen richten zich op snelle en goedkope transacties. De cryptomunt Dash (DASH), die al sinds 2014 bestaat, combineert beide eigenschappen en zorgt ervoor dat transacties in luttele seconden worden uitgevoerd en die praktisch niet te volgen zijn door overheden. Daarnaast zorgt een uitgekiend testscenario ervoor dat er geen hard forks nodig zijn en dat de community niet opsplitst.

Dash is een van de grootste cryptocurrencies in termen van marktkapitalisatie. Maar het project kon niet voortbouwen op het succes- ondanks het enorme potentieel. Reden genoeg om Dash eens nader te bekijken en precies te zien hoe de cryptocurrency werkt.

Wat is Dash?

Dash is een betalingssysteem, zoals Bitcoin of Litecoin, dat snelle en anonieme transacties mogelijk maakt. Dit wordt bereikt door de kernfuncties PrivateSend en InstantSend. Dash kreeg in de beginfase veel aandacht, vooral door het gebruik ervan in het Darknet (ook wel Deepweb genoemd). Na een aantal flinke veranderingen was de cryptocurrency zelfs een van de grootste cryptocurrencies qua marktkapitalisatie

Welk probleem lost Dash op?

Zoals in de inleiding al vermeld, proberen de vele cryptoprojecten altijd de nummer één probleemoplosser te zijn voor een specifiek probleem. Meerdere projecten strijden om de suprematie op het gebied van slimme contractplatforms, op het gebied van privacy of als volledig betaalnetwerk. Het probleem hierbij is dat deze projecten vaak goed zijn in het ene gebied, maar zwak in de andere sectoren. Dash heeft zichzelf tot taak gesteld om twee belangrijke gebieden te verenigen. Transacties op de blockchain van Dash zijn snel en kunnen volledig worden versluierd.

Dash is dus in wezen een betalingsnetwerk, evenals Bitcoin (BTC). Maar het project biedt ook een andere interessante toepassing. Ontwikkelaars kunnen gedecentraliseerde applicaties (dApps) maken op de blockchain van Dash. Op deze manier kunnen applicaties worden ontwikkeld die dankzij de diepe integratie in het Dash-ecosysteem direct via een eigen platform op het netwerk kunnen worden aangesloten.

Voorbeelden van dergelijke apps zijn:

  • toepassingen voor alle soorten betalingstransacties
  • Opslagfunctionaliteiten
  • Serviceplatforms, bijvoorbeeld voor bedrijfsoplossingen
  • Integratie-interfaces voor andere cryptomunten (zogenaamde “onramp-oplossingen”)

Voordelen van Dash

De grootste voordelen van Dash zijn ongetwijfeld de twee kernfuncties InstantSend en PrivateSend. Met behulp van deze technologieën kunnen enerzijds transacties binnen enkele seconden worden verzonden en kan anderzijds de privacy van de gebruikers worden beschermd. Op deze kernfuncties willen we hierna nader ingaan. Inmiddels gebruiken al meer dan 5600 retailers Dash als betaalmethode voor goederen en diensten. In 2021 verscheen de testversie van DashPay, een bijzondere app die qua functionaliteit aan PayPal doet denken, die dit jaar klaar zal zijn.

Historische achtergrond

Zoals eerder vermeld, bestaat Dash sinds 2014. De ontwikkelaar was Evan Duffield, die Dash oprichtte via een hard fork (een afsplitsing) van Bitcoin. Aanvankelijk heette Dash echter “XCoin”, dat kort daarna werd omgedoopt tot “Darkcoin”. De Darkcoin ontwikkelde zich al snel tot een populaire betaalmethode op het dark web. Om deze reden had de cryptocurrency lange tijd een dubieus imago. Crypto experts zagen echter al snel het grote potentieel van Dash.

Evan Duffield creëerde veel meer dan zomaar een Bitcoin kloon. Hij ontwikkelde ook een volledig nieuw hash-algoritme (“X11”), dat verschilde van de eerder wijdverbreide algoritmen SHA-256 en Scrypt. Zijn algoritme werd niet alleen als bijzonder veilig beschouwd, het was ook zeer energiezuinig en miners hadden veel minder veeleisende hardware en minder stroom nodig voor mijnbouw. Het doel van Duffield is altijd geweest dat Dash in de toekomst zonder een organisatie op de achtergrond kan en volledig door de community wordt bestuurd.

Om van het gedeeltelijk slechte imago af te komen vanwege het overheersende gebruik in het dark web, hernoemde Evan Duffield zijn cryptocurrency uiteindelijk in Dash in 2015. Als gevolg hiervan betrad Dash het grote podium als onderdeel van een grootschalige marketingcampagne en kon de slechte reputatie uit het verleden achter zich laten. Tegenwoordig investeert de Dash Investment Foundation niet alleen in projecten in het eigen netwerk, maar neemt ook hele bedrijven uit de cryptoscene over.

Belangrijke mijlpalen uit het verleden
Januari 2014: Evan Duffield publiceert de broncode van Dash (of Darkcoin) als open source op internet. Hij moedigt iedereen aan om aan zijn project te werken.

Februari 2014: Met DarkSend (nu PrivateSend) publiceert Duffield een manier om alle transacties op de blockchain te verhullen. De opties voor anonimisering zorgen voor opschudding in de gemeenschap. DarkSend gaat de komende twee maanden in bèta.

Oktober 2014: Masternode-operators worden beloond voor hun inspanningen en ontvangen voortaan 1 procent van alle gedolven Darkcoins. Drie dagen later vond de eerste grote aanval op het netwerk plaats, die Duffield zelf met een snelle patch kon afslaan.

November 2014: Met InstantX maakt Duffield directe transacties mogelijk die anders alleen bekend waren van netwerken zoals Visa of Mastercard. Darkcoin groeide ook uit tot een van de grootste concurrenten van Bitcoin onder cryptocurrencies.

Hoe werkt Dash?

De Dash-website heeft de slogan “Transacties in seconden voor minder dan een cent.” Maar op welke technische basis is Dash gebaseerd om ervoor te zorgen dat transacties anoniem, snel, energiezuinig en ook goedkoop zijn? Dash gebruikt een Proof of Work (PoW, of Bewijs van Werk) als consensusmechanisme. Iedereen die de consensusalgoritmen van cryptovaluta onder de loep neemt, weet dat een PoW in principe geen garantie is voor snelle en energiezuinige mijnbouw. Dash haalt het prestatievoordeel uit het gebruikte X11-algoritme. Dit combineert de voordelen van 11 hash-algoritmen en is vele malen efficiënter dan het SHA-256-algoritme van Bitcoin.

Dit resulteert in een aantal eigenschappen die Dash zo bijzonder maken. Door de combinatie van de vele algoritmen kan er geen gewone hardware gebruikt worden voor mining. Dit betekent dat er dus speciale mining hardware nodig is. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Dash kan niet gemakkelijk worden gedolven met de thuis-pc en speciale ASIC-mijnwerkers zijn vereist. Sommige fabrikanten hebben zich specifiek gericht op X11 en bieden exclusieve hardware aan om Dash te minen. Dit maakt mining wel wat ingewikkelder, maar de hardware gericht op Dash is vaak energiezuiniger dan ASIC’s van andere cryptocurrencies, wat te wijten is aan de efficiëntie van het algoritme.

Elk knooppunt in het netwerk met ten minste 1000 DASH kan ook als masterknooppunt fungeren. Hun taak is om veiligheid in het netwerk te creëren en tegelijkertijd het project actief vooruit te helpen. Om als masternode te werken, wordt de minimale storting van 1.000 DASH geblokkeerd voor de duur van de oefening. In ruil daarvoor ontvangen de knooppunten echter een deel van de miningbeloningen in het netwerk. De masternodes zijn vooral relevant voor de twee kernfuncties van Dash: PrivateSend en InstantSend.

Wat is PrivateSend?
Zoals eerder vermeld, is een van de belangrijkste kenmerken van Dash de mogelijkheid om transacties volledig te verdoezelen. Deze functie heet PrivateSend en wordt in wezen mogelijk gemaakt door de masternodes. PrivateSend combineert een reeks transacties en vormt een betalingsstroom. De transacties van individuele nodes kunnen worden samengevat door de masternodes. Dit betekent dat er alleen ingangs- en uitgangsstromen zijn die kunnen worden bestuurd door de masterknooppunten. Het is dan niet meer mogelijk om een ​​individuele transactie of de individuele betalingsstroom toe te wijzen.

Wat is InstantSend?
In veel netwerken zijn niet alleen de fundamentele prestaties van het netwerk van belang, hoe snel een transactie wordt verwerkt, ook de huidige belasting speelt een grote rol. Met InstantSend hebben de ontwikkelaars een manier gecreëerd om transacties binnen enkele seconden over te dragen. Iedereen die onlangs een betaling in Dash heeft geactiveerd, zal de functie tijdens het transactieproces hebben opgemerkt. Terwijl PrivateSend maximale anonimiteit biedt door de transacties te mixen, lijdt de verwerkingssnelheid hier wel enigszins onder. Met InstantSend is precies het tegenovergestelde het geval.

Tegen een kleine vergoeding kan de bijbehorende optie worden geactiveerd voordat een transactie wordt verzonden. De transactie wordt dan met de hoogste prioriteit en zonder vermenging door het netwerk geleid. De masternodes handelen deze transacties als eerste af, wat de extra vergoeding verklaart. Ondanks de verwerking in enkele secondes wacht een volledige bevestiging op de blockchain om poging tot fraude en dubbele uitgaven te voorkomen. Volgens het bedrijf duren deze transacties gemiddeld 1,3 seconden.

Hoeveel munten zijn er en wat zijn de taken van DASH?

Dash heeft een maximale voorraad van 18.900.000 DASH (evenals Bitcoin zelf heeft). Zodra de miners alle DASH hebben gemaakt, eindigt hun werk en is de maximale voorraad gedolven. Het zal echter nog enkele jaren duren voordat dat gebeurt. De maximale voorraad zal rond het jaar 2254 in omloop zijn. Tot die tijd stijgen de beloningen voor het ontdekken en maken van een nieuw blok elk jaar met 7,14 procent.

Verwachting Dash Coin

Volledige anonimiteit of snelle en goedkope transacties? Veel cryptomunten zijn gespecialiseerd in een van de genoemde punten – Dash maakt beide mogelijk. Met de release in 2014 was Dash een van de pioniers onder de digitale cryptomunten. Het project kende al snel een groot succes en introduceerde vervolgens innovatieve functies zoals PrivateSend en InstantSend. Tot op heden is Dash een van de grootste cryptoprojecten ooit.

In de loop van de tijd accepteerden steeds meer handelaren Dash als betaalmiddel. Snelle verzending, hoge beveiliging en eenvoudige integratie maakten de digitale munt tot een goed alternatief voor Bitcoin. De cryptomunt is vooral populair in Venezuela en wordt onder meer gebruikt door een grote keten van apotheken. De verantwoordelijken achter Dash kondigen regelmatig samenwerkingen aan met partners uit verschillende branches. Als deze trend zich voortzet, is het succes van Dash op lange termijn gegarandeerd.

De DASH koers 2025

Wat is de Dash-prognose voor de jaren 2022 tot 2025? Velen beschouwen Dash als een van de meest veelbelovende cryptocurrencies die er zijn. Maar welke factoren kunnen de prijsontwikkeling op de lange termijn daadwerkelijk beïnvloeden? Waar zien de grote crypto analisten Dash over 1 tot 10 jaar?

Huidige koersontwikkeling

Vorig jaar bleef de koers van Dash iets achter bij de verwachtingen. Althans als je kijkt naar het historische koersverloop. Terwijl veel andere grote cryptocurrencies de afgelopen maanden een nieuwe all-time high (ATH) hebben bereikt, wordt de ATH in december 2017 nog steeds gewaardeerd op ongeveer € 1400. Zelfs in juli 2021 wijst niets erop dat de prijs plotseling weer nieuwe hoogten zou kunnen bereiken. Dash zit sinds mei 2021 in een range tussen € 140 en € 200. De koers bleef lange tijd tussen € 180 en € 146.

Van juni tot juli boekte de prijs echter een groter verlies. In juli zelf brak de prijs eindelijk door en beweegt zich richting het jaarlijkse dieptepunt van januari 2021. Vooral de tweets van Elon Musk over Bitcoin troffen Dash ook hard. Binnen een maand daalde de prijs van $ 220 naar de belangrijkste steun op $ 146. Als gevolg hiervan bleven de verkopers echter het commando overnemen en de Dash koers bergafwaarts sturen. Momenteel duiden technische indicatoren er ook op dat Dash mogelijk onder sterke verkoopdruk blijft lijden.

De statistieken suggereren dat Dash een verkoop kandidaat blijft. De voortschrijdende gemiddelden duiden op een “sterke verkoop”. 14 indicatoren geven deze aanbeveling en slechts één bevindt zich momenteel in de neutrale zone. De Relative Strength Index (RSI) staat medio juli op een waarde van 39 en daarmee ook in het neutrale gebied. Over het algemeen zouden korte termijn beleggers de situatie op dit moment nauwlettend in de gaten moeten houden. Een koerswinst op korte termijn lijkt in ieder geval niet erg waarschijnlijk.

Dash nieuws
De Dash Core Group, het ontwikkelteam achter de cryptovaluta, heeft rond de jaarwisseling de update v0.17 van het Dash-platform uitgebracht voor het officiële testnet. Met het Dash-platform durft het bedrijf achter de digitale valuta Amazon Web Services (AWS) en de Google Cloud aan te vallen. Hoewel gegevensbescherming bij de bovengenoemde internetgiganten op zijn minst schaalbaar is, zou het Dash-platform in dit opzicht absoluut veilig moeten zijn. Met de opgeslagen gebruikersgegevens mogen geen inkomsten worden gegenereerd voor reclamedoeleinden. In het portfolio van de Dash Core Group vindt u enkele interessante benaderingen die de privacy van mensen moeten beschermen. Daar hoort naast het Dash-platform ook de beveiligde betaalapplicatie DashPay bij.

In maart 2021 zal Dash vooral profiteren van de grote vraag naar stapelmunten. De Proof of Service van Dash – een alternatief voor de Proof of Stake – biedt met zijn masternodes ideale voorwaarden voor passief inkomen door middel van staking. De masternodes archiveren en bewaren de hele geschiedenis van de blockchain en slaan hiervoor een inzet op. In ruil daarvoor ontvangen de bijna 5.000 masternodes een commissie.

Nieuwe samenwerkingen
Dash bedient een niche op het gebied van op blockchain gebaseerde betalingsmethoden vanwege de focus op gegevensbescherming. Vaak leek er een gebrek aan partners te zijn die het project in hun systemen konden integreren. Daar lijkt begin 2021 verandering in te komen, aangezien zo’n 155000 handelaren in de toekomst Dash als betaalmethode kunnen aanbieden. De Dash Investment Foundation (DFI) heeft geïnvesteerd in het CrayPay beloningsplatform. Met CrayPay kunt u beloningen ontvangen voor aankopen die via bepaalde platforms zijn gedaan. In ruil daarvoor kunnen deze beloningen worden ingewisseld bij 155.000 verkopers. Onderdeel van de investering was de afspraak dat CrayPay in een speciale white label-versie beschikbaar zou worden gesteld aan DASH-houders. Dit maakt het in de toekomst de moeite waard om betalingen actief te verwerken in DASH en de cryptocurrency te gebruiken voor aankopen.

Dashvoorspelling: de belangrijkste factoren
Voor een zinvolle Dash-voorspelling is het noodzakelijk om te gaan met de verschillende factoren die de waarde van een cryptocurrency bepalen . Deze sleutelfactoren kunnen helpen bij het beoordelen van de waarde en het potentieel op middellange en lange termijn van de Dash Coin:

Technologie
De Dash 0.13-upgrade introduceerde de InstantSend-functie . Hiermee kunnen transacties binnen 1,3 seconden worden gevalideerd. De update bracht ook enkele verbeteringen in de gegevensbescherming met zich mee.

Speciale functie
De Dash blockchain bestaat uit twee aparte delen. Er zijn de miners en de masternodes . De miners zijn verantwoordelijk voor het genereren van nieuwe blokken, terwijl de masternode-operators de transactie bevestigen. Dit mechanisme staat bekend als PrivateSend. Door deze specifieke gesplitste structuur kan Dash volledig anonieme transacties verzenden. Het slaat geen gegevens over de afzender of ontvanger op. Een follow-up is dus praktisch onmogelijk. Deze eigenaardigheid trok veel potentiële klanten aan. Een ander bijzonder kenmerk van Dash zijn de offline transacties .

Concurrentie Dash
De concurrentie voor Dash is te vinden in cryptocurrencies met een vergelijkbare functie en een vergelijkbare niche. In dit geval zijn de grootste rivalen Monero en ByteCoin, omdat ze ook allebei vertrouwen op anonieme transacties. Monero was tot nu toe sterker dan Dash qua marktkapitalisatie. Of Dash Monero zal kunnen inhalen is moeilijk te zeggen.

Klantenbestand
Dash probeert zijn cryptomunt als betaalmiddel in verschillende landen onder te brengen. Er zijn in totaal meer dan 4.700 dealers en partners wereldwijd die Dash als betaling accepteren. De industrieën zijn heel verschillend en variëren van entertainment tot kleding en hotels tot voedsel. Het bedrijf haalde een paar maanden geleden voor het laatst de krantenkoppen met zijn projecten in Venezuela. Dash is in dit land een populaire betaalmethode geworden. Een ander project dat enkele maanden geleden van start is gegaan, is de samenwerking met de grootste buitenmarkt van Thailand, de Jatujak-markt. De eerste dealers zijn begonnen met het accepteren van Dash Coins als betaalmiddel. Over het algemeen is de Dash-acceptatie aanzienlijk toegenomen ten opzichte van 2018 en met 4 tot 5 keer toegenomen. Deze ontwikkeling had een sterke invloed op de prijsstijging en zal naar verwachting ook in de toekomst een positief effect hebben op de Dash-prognose.

Lange termijn Dash-voorspelling: 2021 tot 2025
Langetermijnbeoordelingen van de prijsontwikkeling zijn moeilijk te bepalen. Dit heeft te maken met de volatiliteit van de cryptomarkt en met het feit dat het een relatief nieuw investeringsgebied is. Voorspellingen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de basis waarop ze zijn gemaakt. Veel voorspellingsplatforms gebruiken algoritmen en evalueren historische gegevens, andere evalueren het groeipotentieel op basis van de meest recente of aankomende gebeurtenissen van het bedrijf.

Met de Dash-voorspelling lopen, net als bij veel andere cryptocurrencies, de meningen sterk uiteen. In december 2019 kostte een Dash Coin ongeveer € 190. 2022 wordt waarschijnlijk een slecht jaar voor Dash. De DASH munt zal snel dalen en zal tegen het einde van het jaar rond de US € 58 liggen. Maar vanaf 2023 zal de cryptocurrency eerst langzaam en later sterker in waarde stijgen. Een Dash zou in 2025 rond de € 1500 kunnen kosten.

Het belangrijkste argument dat hier moet worden overgewogen is de technologische ontwikkeling van Dash. Een ander punt dat de prijs in 2023 zal verhogen, is de algemene stormloop van grote investeerders op de cryptomarkt. Daarom achten de meeste analisten een prijs van 500 – 600 euro tegen eind 2023 haalbaar. Volgens de prognose zal deze trend zich voortzetten, zodat een stijging tot de €1000 richting 2024 zeer waarschijnlijk is. Mocht deze optimistische inschatting tegen die tijd uitkomen, dan zou de waarde kunnen stijgen tot rond de €1500 in 2025.

Veelgestelde vragen over Dash

Wat is Dash?
De Dash Coin is oorspronkelijk opgericht in 2014 onder de naam XCoin door Evan Duffield. Later veranderde de naam in DarkCoin. Deze naam werd toen ook weggegooid en uiteindelijk omgedoopt tot Dash Coin. De Dash Blockchain wordt beschouwd als een van de meest gedecentraliseerde ter wereld. Met meer dan 4.500 servers wereldwijd is het ook erg veilig. Gebruikers waarderen vooral de anonimiteit, veiligheid en transactiesnelheid.

Heeft DASH een toekomst?
Dash is een proof-of-work blockchain en staat vooral bekend om het bedienen van masternodes. In het verleden heeft DASH prijzen bereikt van meer dan € 1300. Inmiddels is de hype rondom het project wel flink afgevlakt. De vraag naar DASH nam in 2021 echter weer flink toe, waardoor verdere koersstijgingen goed mogelijk zijn. Nu in 2022 is er een harde val te zien op alle cryptobeurzen, waardoor DASH zelfs tot onder de 100 dollar is gevallen. Dit is een uniek koopmoment.

Waarom investeren in Dash?
Dash is ontwikkeld om een ​​hoge mate van anonimiteit te creëren met gelijktijdige snelle transacties. Tot op heden gebruiken veel gebruikers Dash vanwege de anonimiteit. Dash wil zelf een betaalmiddel worden en een rol spelen in het dagelijks leven van gebruikers.

Hoeveel gaat de Dash-prijs omhoog?
Het toenemende tekort aan Dash munten zal ertoe bijdragen dat de prijs van Dash de komende jaren stukje bij beetje blijft stijgen. De experts zien een prijspotentieel van € 1500 tot € 1800 euro dan ook als realistisch richting 2025.