Meteen naar de inhoud
Home » ETF Database » Beleggen in Chip aandelen en ETFs

Beleggen in Chip aandelen en ETFs

beleggen in chips

Beleggen in een chipaandeel is iets waar je als belegger eigenlijk tegenwoordig niet van onderuit kan. Voor chips geldt namelijk dat ze voor de technologische groei van onze wereld van cruciaal belang zijn. Bovendien hebben verschillende aandelen van chipfabrikanten door de jaren heen geweldige rendementen opgeleverd. Uiteraard spreekt het voor zich dat gerealiseerde rendementen uit het verleden nooit een garantie zijn voor de toekomst, maar de almaar toenemende vraag naar chips vanuit verschillende sectoren doet toch echt vermoeden dat er nog heel wat meer in het vat zit voor de toekomst. Overweeg jij ook een investering in een chipaandeel, maar weet je niet precies in welke? Dan is het zeker interessant om de onderstaande informatie verder door te nemen.

Waarom investeren in chipaandelen?

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het zo dat chips tegenwoordig in ontzettend veel verschillende zaken zijn terug te vinden. Het gaat hierbij niet alleen om onze computer of laptop, wat bovendien ook te denken van de smartphone en tablet waar we gebruik van maken? Ook in (elektrische) voertuigen zijn ontzettend veel chips terug te vinden en dat geldt ook nog voor tal van andere zaken. De vraag naar chips is op vandaag reeds enorm en zal naar verwachting richting de toekomst alleen nog maar verder gaan toenemen. Chipaandelen worden daardoor niet zelden door experten getipt als één van de interessantste aandelen om te overwegen.

Welke chipaandelen zijn interessant?

Zoals je ongetwijfeld weet is het als belegger altijd van cruciaal belang om grondig je eigen onderzoek te doen voordat je gaat investeren. Dit geldt zeker ook voor de situatie waarin je van plan bent om te gaan investeren in chipaandelen. Er zijn verschillende bedrijven die je op dit vlak kan overwegen. Wat dit betreft kan je natuurlijk denken aan AMD en Intel, maar wat verder ook te denken van ondernemingen zoals met name:

  • Nvidia;
  • Broadcom;
  • ASML;
  • Qualcomm;

Natuurlijk zijn bovenstaande namen nog lang niet alle mogelijkheden waar je een keuze tussen kan maken. Toch geven ze je reeds een goed beeld van enkele van de meest gerenommeerde namen die er actief zijn binnen de markt van de zogenaamde semiconductors. Voordat je in gaat stappen in één of meerdere van deze bedrijven is het altijd een goed idee om even de actuele waardering te controleren. Tijdens de Coronaperiode zijn menig aantal chipaandelen ongelofelijk sterk gegroeid waardoor er een aanzienlijke overwaardering is ontstaan. Hier moet je dan ook zeker waakzaam voor zijn wanneer je wenst te investeren in één of meerdere van deze aandelen.

De eeuwige strijd tussen AMD en Intel

Twee van de bekendste namen uit de semiconductor industrie zijn natuurlijk AMD en Intel. Reeds vele jarenlang is er een strijd gaande tussen deze twee giganten. Voor beide bedrijven geldt dat ze door de jaren heen een uitstekende groei hebben weten te realiseren, dat echter geheel op hun eigen manier. Daar waar AMD bijvoorbeeld de keuze heeft gemaakt om niet meer te werken met eigen fabrieken heeft Intel net het tegenovergestelde besloten. Dat betekent in de praktijk toch best een significant verschil. In het bijzonder voor AMD geldt dat ze de voorbije jaren een ontzettend mooie groei heeft weten te realiseren. Intel zou in de toekomst echter zomaar nog een mooie inhaalbeweging kunnen maken.

Let op, overweeg je vooral om te investeren in AMD of Intel? Hou er dan tevens rekening mee dat laatst genoemde enige is die een dividend uitbetaald. Wanneer het ontvangen van een dividend voor jou belangrijk is zal je ook hier uiteraard rekening mee willen houden.

Overweeg de semiconductor ETF

Voor alle verschillende chipaandelen die we op deze pagina hebben aangehaald geldt dat er niet alleen voor-, maar ook nadelen aan verbonden zijn. Voor heel wat investeerders geldt dan ook in de praktijk dat ze liever niet willen kiezen voor het kopen van één specifiek aandeel. In plaats daarvan zou men graag willen kunnen rekenen op een wat optimalere spreiding. Dat valt uitstekend te realiseren door middel van een zogenaamde semiconductor ETF.

Indien je investeert in een dergelijke tracker kan je immers rekenen op een directe blootstelling aan enkele van de meest gerenommeerde namen uit de industrie. Let wel op, zoals steeds geldt voor een dergelijke ETF dat er jaarlijkse kosten in rekening worden gebracht. Daar moet uiteraard zeker rekening mee worden gehouden, want dit kan een gedeelte van je rendement in rook doen opgaan. Toch, wanneer je met een beperkt budget wil kunnen rekenen op blootstelling aan enkele van de beste aandelen uit de semiconductor industrie is investeren in een semiconductor ETF beslist iets wat je zou kunnen overwegen.