Meteen naar de inhoud
Home » ETF Database » Alternatieve beleggingen, de do’s and dont’s

Alternatieve beleggingen, de do’s and dont’s

alternatief voor etf beleggen

Diversifiëren is de sleutel tot succes op de lange termijn. Elke investeerder is het daar eigenlijk wel mee eens. De vraag die zich dan echter stelt is vooral hoe uitgebreid moet je die diversificatie precies zien. Je kan bijvoorbeeld je beleggingen op de beurs spreiden tussen aandelen, ETF’s, etc., maar uiteindelijk blijf je toch altijd investeren in de aandelenmarkt. Omwille van deze reden zijn mensen door de jaren heen steeds intensiever op zoek gegaan naar alternatieve assets om in te kunnen beleggen.

Die assets hebben ze ook gevonden. Enkele bekende voorbeelden op dit vlak zijn:

  • Exclusieve horloges;
  • Speciale (oude) wijnen;
  • Gelimiteerde flessen whisky;
  • Speciale designertassen;

Bovenstaande zaken zijn slechts enkele van de vele voorbeelden van alternatieve beleggingen. Sterker nog, eigenlijk kan elk artikel in aanmerking komen als een alternatieve asset. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor bepaalde auto’s of oldtimers, maar wat ook te denken van kunstwerken, bepaalde meubelstukken van bekende ontwerpers, etc.

De alternatieve beleggingswereld is er één die ontzettend uitgebreid en tevens ook zeer toegankelijk is. Tegelijkertijd is ze ook erg gevaarlijk. Ben jij ook benieuwd naar de do’s en dont’s met betrekking tot alternatief beleggen? Dan moet je vooral snel verder lezen!

Succes behalen met alternatieve beleggingen?

De alternatieve beleggingsmarkt is er één die niet alleen ontzettend leuk is, daarnaast is ze vaak ook verrassend toegankelijk. Voor heel wat mensen geldt tegenwoordig nog altijd dat ze vermoeden dat beleggen enkel en alleen is weggelegd voor mensen met een goed gevulde portefeuille. Dat is natuurlijk helemaal niet het geval. Het kopen van bijvoorbeeld een bepaalde gelimiteerde fles whisky hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Niet zelden heb je ze bij lancering voor een prijs van minder dan 100 euro. Dat geldt ook voor een bepaalde fles wijn die verzamelwaarde kan hebben.

Je hoeft dus beslist geen groot budget te hebben om te investeren in alternatieve assets, in tegendeel. Wat je wel moet hebben is de wil om je te verdiepen in de markt waarin je wenst te investeren. Het is net hier dat het bij veel mensen helemaal fout gaat. Er is helemaal niets mis met geld willen verdienen met het kopen en op het juiste moment terug verkopen van bepaalde artikelen. Dat gezegd hebbende komt dit vaak net wat minder vanzelf dan veel mensen vermoeden. Je moet namelijk wel precies weten welke items het kopen waard zijn en welke niet. Je verdiepen in de alternatieve beleggingsmarkt waar je deel van wil uitmaken is dan ook altijd interessant.

Wat moet je niet doen bij alternatief beleggen?

Op het juiste moment een verzamelbare fles whisky kopen en die vervolgens op het juiste moment in de toekomst terug verkopen kan financieel ontzettend interessant zijn. Dit geldt ook voor bepaalde flessen wijn, bepaalde boeken of andere verzamelobjecten. Dat een gelimiteerde fles whisky een interessante investering kan zijn betekent echter niet dat het dat automatisch altijd is. Verschillende zaken spelen op dit vlak een zeer belangrijke rol. Denk hierbij aan:

  • De distilleerderij die verantwoordelijk is voor de whisky in kwestie;
  • In welke aantallen de fles precies werd uitgebracht;
  • Hoeveel vraag er is naar de fles onder verzamelaars;

Bovenstaande drie punten lijken uiteraard zeer vanzelfsprekend. Er is echter meer. Stel jezelf bijvoorbeeld ook altijd de vraag hoeveel mensen de fles in kwestie daadwerkelijk gaan openen. Wanneer een bepaalde fles whisky een leuk verzamelobject is, maar niemand ze gaat openen omdat ze simpelweg niet te drinken valt is de kans zeer klein dat je investering ooit echt gaat opbrengen. Ook dit maakt eens temeer duidelijk dat over een goede kennis beschikken van het product waarin je wenst te beleggen altijd van cruciaal belang is wanneer je mooie rendementen wil behalen.

Let op! Wees je altijd bewust van een geschikt verkoopmoment

Tot slot nog een zeer belangrijke tip wanneer je wil beginnen met investeren in alternatieve assets. Voor heel wat mensen geldt dat ze  een neus blijken te hebben voor het uitkiezen van de meest interessante alternatieve beleggingen die op de markt zijn terug te vinden. Toch wordt na verloop van tijd al snel duidelijk dat men er ondanks het maken van de juiste investeringen toch niet in slaagt om een (echt goed) rendement te maken. Dat is niet zelden het gevolg van het feit dat men een geschikt verkoopmoment niet goed weet in te schatten. Te lang blijven vasthouden aan een bepaald object zou er zomaar voor kunnen zorgen dat ze haar hoogtepunt voorbij is. Uiteindelijk is de kans dan ook bijzonder groot dat je de asset in kwestie met (aanzienlijk) minder winst zal verkopen. Het inschatten van een echt gunstig verkoopmoment is dus altijd van zeer groot belang.